top of page

«Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, η νόσος και των νέων ανδρών»| Της Ελευθερίας Καμπούρογλου

December 14, 2015

Ο καρδιοχειρουργός Σωτήριος Πράπας είναι ο εμπνευστής το αρτηριακού κυκλώματος Π-Graft -τεχνική που έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει παρουσιαστεί σε όλα τα μεγάλα διεθνή συνέδρια σε 60 χώρες - και μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει με την ομάδα του περίπου 5.000 περιστατικά. 

 

Μας μίλησε για το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, μια νόσο που πλήττει σήμερα ολοένα και περισσότερους ανυποψίαστους νέους. Μια ασυμπτωματική ασθένεια, που χτυπάει ύπουλα, μια ωρολογιακή βόμβα στη θέση της καρδιάς. Και ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν η νόσος των γερόντων, τα τελευταία στοιχεία έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, αφού πλήττει ολοένα και περισσότερο τις νεαρές ηλικίες, με μια μικρή προτίμηση στο ανδρικό φύλο. Στην Ελλάδα των 11.000.000, κάθε χρόνο έρχονται στο φως περίπου 300 νέα περιστατικά, εκ των οποίων το 4% αφορά το ηλικιακό γκρουπ 30-40, με το στρες, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των ευθυνών.

Με νέα καρδιά χάρη στα βλαστοκύτταρα| Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

April 04, 2009

Ο Ανδρέας Κοσκορός είναι ένας από τους δεκάδες καρδιοπαθείς που κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους χάρη στη μέθοδο αναζωογόνησης της καρδιάς, την οποία εφαρμόζει η ομάδα του καρδιοχειρουργού Σωτήρη Πράπα

Η εποχή μας –και δεν είναι άμοιρη γι' αυτό η πολιτική εξουσία– μας έχει συνηθίσει να παραμένουμε εξαιρετικά δύσπιστοι όταν ακούμε τους άλλους να μιλάνε για τον πιο μύχιο –υποτίθεται– εαυτό τους. Όσο μάλιστα πιο ειλικρινείς θέλουν να τους πιστεύουμε, εμείς τόσο περισσότερο να δυσπιστούμε.

Υπάρχει όμως πάντα κάτι, μια κοινή λέξη προφερμένη με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ένα αιφνίδιο χαμήλωμα του βλέμματος, ένας δισταγμός, που κάνει έναν διάλογο όχι μόνο να πείθει ως απόλυτα ειλικρινής, αλλά και την ίδια την ατμόσφαιρα να τη δονεί μια ευγενική διακριτικότητα.

Γεγονός που μεταβάλλει ακόμα και τον πιο αιχμηρό λόγο σε κουβέντα ταιριαστή και ευπρεπή. Είναι ακριβώς η ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συζήτηση του ποιητή, πεζογράφου, στιχουργού (και τόσα άλλα!) Μάνου Ελευθερίου (δεξιά στη φωτογραφία) με τον καρδιοχειρουργό Σωτήρη Πράπα. Ακόμη και όταν τους νιώθεις έτοιμους για την κουβέντα που θα μπορούσε να θίξει ή να προσβάλει, με ένα ειλικρινές «γύρισμα» του λόγου τους αντιλαμβάνεσαι πως δεν είναι τα πρόσωπα που τους αφορούν, αλλά οι καταστάσεις που είναι πάντα απρόσωπες, που γι' αυτές υποχρεούται να παραμένει κανείς όσο πιο καυστικός γίνεται. Μια ιδιότητα που συνδυάζεται με μια ακόμη σημαντικότερη και για τους δυο τους.

Τόσο με τον Μάνο Ελευθερίου όσο και με τον Σωτήρη Πράπα θα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους οποιοσδήποτε, όσο άγνωστός τους και αν είναι, απευθείας, χωρίς να μεσολαβούν τηλεφωνητές ή γραμματείς. Όχι μόνο να επικοινωνήσει, αλλά να του χαρίσουν βιβλία ή συμβουλές και να πιούνε έναν καφέ ή ένα κρασί μαζί του....

Σ. Πράπας: Ο καρδιοχειρουργός που κάνει κλικ στην ψυχή του | Της ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

December 14, 2012

Εγχρωμα φίλτρα, κλείστρο φωτογραφικής μηχανής, εμφανιστής, εξοπλισμός σκοτεινού θαλάμου, αλλά και φακοί υπερσύγχρονο. Ενα ατελιέ που θα ζήλευε ο κάθε άξιος φωτογράφος. Κι όμως, αυτός ο μαγικός κόσμος ανήκει στον σημαντικό Ελληνα καρδιοχειρουργό Σωτήρη Πράπα, που γνωρίζει άριστα πώς να ξυπνάει τα «ενθυμήματα που σιωπούν». Μ’ ένα «κλικ» στην καρδιά μας αποτυπώνει στο χαρτί, αποκαλύπτοντας στην αιωνιότητα την πορεία της ζωής του.

Θεραπεύουν την καρδιά γεμίζοντάς την... τρύπες!| Του Θοδωρή Γιάνναρου

May 28, 2023

Ένα θαύμα ζουν πολλοί Έλληνες πρώην καρδιοπαθείς, οι οποίοι είχαν την ατυχία να έχουν πολλές στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς τους, αλλά και σε πολλά μικρότερα παράπλευρα, σε τέτοιο δε βαθμό που να μην επιδέχονται συμβατική επέμβαση, με συμβατικές τεχνικές, από συμβατικούς χειρούργους της καρδιάς. Όπως είναι ευνόητο, οι άνθρωποι αυτοί κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν κοντά σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, ενώ, τώρα, μετά τη συνάντησή τους με τον καρδιοχειρουργό-άνθρωπο, Σωτήρη Πράπα, αντιμετωπίζουν πλέον τη ζωή με αισιοδοξία (;) ξαναγεννήθηκαν δηλαδή. 

Please reload

bottom of page